تولید پارچه از شیر
صنعتگران جوان : هر ساله هزاران گالن شیر به طور مستقیم دور ریخته می شود، گاهی اوقات دلیل آن تاریخ انقضا و خراب شدن شیر است و این کم هزینه ترین مسئله ایی است که می تواند رخ دهد! اما اگر راه حل را بجای دور ریختن در دنیای مد جستجو کنیم چطور ؟ پارچه شیر ، یک ایده شگفت انگیز است که شیر را تبدیل به پارچه ابریشمی صاف و با کیفیت بالا می کند.
پارچه شیر چگونه ساخته می شود ؟
شبیه به ابریشم و پشم، پارچه شیر یک لیف پروتئینی است. فرآیند تولید با خشک کردن شیر مایع آغاز می شود که در واقع این همان فرآیندی است که صنعت برای تولید پودر شیر و شیر خامه – که مواد غذایی و مواد مغذی ارزشمند در بسیاری از کشورها و جوامعی است که جایگزین شیر مادر و شیر تازه شده است، میباشد. از این پروتئین خشک شده، پروتئین شیر استخراج می شود.پروتئین شیر قبل از اینکه در یک ماشین مخصوص پردازش شوند، با استفاده از مواد شیمیایی حل می شوند سپس در دستگاه ،مواد با ترکیب الیاف، یک ماده را برای ریسیده شدن تشکیل می دهد که سپس می تواند به نخ و پارچه تبدیل شود.
ویژگی های منحصر به فرد
پارچه شیر یک ماده سبک وزن است که براحتی رنگ می شود و از ثبات خوبی برخوردار است و به این معنی است که برای تولید نخ یا پارچه با رنگهای پرطرفدار و ثبات بالا مناسب است. آزمایش های اخیر نیز نشان می دهد که این الیاف به طور قابل توجهی در مقابل شعله و اشعه UV مقاوم است همچنین برای تولید کنندگان این مزیت را دارد که براحتی با دیگر منسوجات به صورت مخلوط می تواند بکار گرفته شود.همچنین با توجه به ظاهر صاف و ابریشم گون آن مزایای اقتصادی زیادی را برای تولید کنندگان فراهم می آورد.
مزایای محیط زیستی
بزرگترین و قابل توجه ترین سازنده پارچه شیر یک شرکت آلمانی به نام Qmilch GmbH است. آنها Qmilch)Qmilk) را تولید می کنند که یک لیف است که از کازئین پروتئین شیر ساخته شده است. این شیر مخصوص به طور خاص از مواد شیمیایی کمتری استفاده می کند و با منابع طبیعی کاملا تجدید پذیر ساخته می شود، که اساسا برگرفته از محصولاتی است که در صنعت مواد غذایی تلف شده اند.
استفاده از مواد غذایی دور ریختنی نکته بسیار مهمی است، به خصوص در جنبش مواد غذایی پایدار. تصور کنید اگر تمام این ضایعات به الیاف قابل استفاده تبدیل شوند آنگاه با یک منبع عظیم رو به رو هستیم که می توان از آن در تولید الیاف تجدید پذیر استفاده کنیم. از مزایای استفاده از این روش مصرف بسیار پایین آب و به صفر رساندن ضایعات تولید است.
همچنین یک شرکت الیاف سوئیسی Swicofil وجود دارد که در همین راستا حرکت میکند. در مقاله اخیر Tom Hinchcliffe، او به شرکت Swicofil اشاره کرد که “از ۸۸ میلیون تن مواد غذایی که به ازای هرسال در اروپا هدر میرود، ۲۰ درصد از آن را شیر تشکیل میدهد”. در همان مقاله اعلام شده است که موسسه خیریه انگلستان WRAP – کارشناسان اقتصاد بهره وری منابع – متوجه شده اند که در روش تولید الیاف از شیر، از هر ۳۴۰ هزار تن شیر خراب شده در انگلستان در هر سال، ۲۰۰ هزار تن می تواند تبدیل به الیاف شود!
یکی از نقاط ضعف این پارچه ها چروک شدن آن پس از هربار شستشو است که نیاز به اطو کردن دارند اما از این نکته اگر بگذریم باید به مزایای دیگر آن اشاره کنیم از جمله اینکه هربار سایش پوست با پارچه باعث نرم تر و لطیف تر شدن پوست می گردد و طبق داده های جمع آوری شده توسط شرکت Swicofil این پارچه ها جاذب خوب رطوبت بوده و از رشد باکتری ها نیز جلوگیری می کنند که در این راستا می توانند در بخش پزشکی نیز در رابطه با تنظیم دما ، جلوگیری از آلرژن هاو مقاومت در برابر بیماری ها کاربردهای فراوانی داشته باشند.
textiledb